-30% ALE huoltotarvikkeista ja voiteista. ALE lasketaan kassalla (katso ostoskorista). Ilmainen toimitus yli 50€ ostoksille!

THL:n asiantuntija: fluorilla haittavaikutuksia ympäristölle ja terveydelle

Hiihtokansan keskuudessa keskustelu fluoripitoisista voiteista jakaa mielipiteitä. Fluorivoiteiden ja -pulvereiden puolestapuhujat korostavat niiden lyömättömiä ominaisuuksia erityisesti kostealla ja likaisella lumella. Vastustajien kanta on vähintäänkin yhtä selvä: fluoriyhdisteet ovat luonnossa myrkkyä, eikä niitä sen takia tulisi voidella suksiin missään olosuhteissa.

 

Soitimme THL:n asiantuntijalle Panu Rantakokolle kysyäksemme, mitä fluorikeskustelun takana on. Kuinka suuria ympäristöroistoja fluoriyhdisteet ovat ja onko sillä merkitystä millä hiihtoa harrastavat suksensa voitelevat? Rantakokko on perehtynyt ympäristömyrkkyjen pitoisuuksiin ihmisessä ja ympäristössä sekä niiden terveysvaikutuksiin.

Holmenkollenin tutkimus

Vuonna 2015 Norjassa julkaistiin tutkimus, jonka mukaan suksivoiteiden fluorit olivat pilaamassa Holmenkollenin luonnon. Tutkimuksen tulos perustuu mm. siihen, että alueen kastemadoista löydettiin moninkertaisia määriä fluoriyhdisteitä verrattuna samansukuisiin matoihin muualla. Hiihtopiireissä tutkimukseen suhtauduttiin ensin skeptisesti. Alalla epäiltiin, voisivatko suksista jäädä laduille niinkin paljon fluoriyhdisteitä. Jotkut jopa vakuuttelivat, että löydettyjen aineiden alkuperä oli muualla, esimerkiksi jalkineiden pinnoille sumutettavassa kosteussuojassa.

- Holmenkollenin tapaus nosti asian julkisuuteen. Erinomaisia tutkimuksia on tehty myös Trondheimin kilpaladuilta ja varsinkin Vasaloppetin reitiltä, joissa on tutkittu laaja kirjoa voiteissa esiintyviä yhdisteitä. Trondheimin maaperässä, madoissa ja metsämyyrissä esiintyvät pitoisuudet olivat koholla, mutta kuitenkin selvästi myrkyllisiksi tunnettujen pitoisuuksien alapuolella. Vasaloppetin reitin tulokset osoittivat, että maaperän kohonneet pitoisuudet olivat rajoittuneet verraten lähelle latu-uraa, mutta osa yhdisteistä oli kertynyt maaperään useamman vuoden aikana. Voiteissa käytettävien fluoriyhdisteiden käyttäytymistä luonnossa pitkällä aikavälillä ja niiden mahdollisia yhteisvaikutuksia ei vielä tunneta tarkemmin, Rantakokko sanoo.

Pian tutkimuksen julkaisun jälkeen Norjan viranomaiset ehdottivat voiteissa ja pulvereissa käytettävän fluoriyhdisteen PFOA:n kieltämistä EU:ssa. Huomionarvoista on, että fluoripitoisen voiteen esitteli vuonna 1987 norjalaisyritys, joka on yhä tuotteen markkinajohtaja maailmassa.

Vastaavia tutkimuksia kuin Norjassa ja Ruotsissa ei Rantakokon mukaan ole Suomessa tehty. Mielenkiintoisia kohteita tällaiselle tutkimukselle voisivat hänen mukaan olla esimerkiksi Helsingin Paloheinä tai Lahden Salpausselkä.

Vuoden 1988 jälkeen arvokisoissa ilman fluorivoiteita ei mitaleille ole ollut asiaa. Alkuperäinen italialainen patentti fluorivoiteista julkaistiin vuonna 1985. Patentissa voi lukea tiedot voiteen synteesistä ja koostumuksesta sekä tulokset ylivoimaisista liukuominaisuuksista.

Rantakokon mukaan tilanne ei voitelun osalta ole tähän päivään tultaessa muuttunut.

- Suksen liu’un kannalta fluoripitoinen voide on varsinkin vesikeleillä edelleen ylivoimainen. Toki fluorittomat voiteet kehittyvät ja markkinoilta löytyy varsinkin hieman kylmemmällä kelillä jo hyviä korvaajia.

Äärimmäisen pysyvä aine luonnossa

Fluoripitoisten suksivoiteiden ohella rajoitukset koskevat monia muita fluoriyhdisteitä hyödyntäviä tuotteita, kuten pesu- ja puhdistusaineita, kosmetiikkaa, sammutusvaahtoja, paistinpannuja sekä Goretex-vaatteita ja -kenkiä.

EU:n rajoittava politiikka saa Rantakokolta kiitosta.

- Fluoriyhdisteitä on valtava määrä eri sovelluksissa ja ne käyttäytyvät ympäristössä eri tavoilla, mutta niiden yhteinen piirre on, että ne ovat äärimmäisen pysyviä tai muuntuvat sellaisiksi. Monilla niistä on todettu haittavaikutuksia sekä ympäristöön että terveyteen ja EU onkin rajoittanut tiettyjen aineiden käyttöä. EU:n politiikka on kauaskatseista. Fluoriyhdisteiden rajoittamaton käyttö johtaisi pitkällä aikavälillä varmasti niiden kertymiseen maaperään ja vesistöihin. Siksi EU:n uuden kemikaalistrategian tavoitteena on, että fluoriyhdisteiden ei-välttämätön käyttö lopetetaan.

Myös Kansainvälinen hiihtoliitto sai silmänsä auki ongelmalle, ja se kielsi fluorin käytön voiteissa kaikissa kattojärjestön alaisissa lajeissa. Kiellon oli tarkoitus astua voimaan jo viime vuoden maaliskuussa, mutta puutteellisten testausmenetelmien vuoksi  aikarajaa lykättiin lähitulevaisuuteen. Selvää kuitenkin lienee, että fluorin käyttö suksien voitelussa ennemmin tai myöhemmin jää historiaan.

Rantakokkoa on haastateltu asiantuntijan ominaisuudessa fluoriyhdisteiden ympäristö- ja terveysvaikutusten osalta. Hän ei ota kantaa korvaavien voidevalmisteiden paremmuuteen verrattuna fluoriyhdisteitä sisältäviin tuotteisiin.

Kuva: Sami Larste