-30% ALE huoltotarvikkeista ja voiteista. ALE lasketaan kassalla (katso ostoskorista). Ilmainen toimitus yli 50€ ostoksille!

Kokenutta vuoristo-opasta mietityttää fluoripitoisten suksivoiteiden jalanjälki

Rasmus “Rasse” Krogerus on yksi harvoista suomalaisista sertifioiduista vuoristo-oppaista. Nykyään Ranskan Alpeilla majaileva Rasse viettää suksilla ison osan ajastaan. Hiljain hän sai tilaisuuden kokeilla Nzeron ekologisia suksivoiteita ja yllättyi positiivisesti. 

Helsingissä syntynyt Rasse on työskennellyt kouluttajana ja oppaana vuodesta 2004. Vuonna 2008 Rasse aloitti kansainvälisen vuoristo-oppaan (UIAGM) koulutuksen Ruotsissa ja valmistui maaliskuussa 2011. Nykyään hän asuu ympärivuotisesti perheensä kanssa Ranskassa. 

- Me muutimme noin puoli vuotta sitten La Graven vuoristokylästä hieman alemmas Briançonin pikkukaupunkiin. Valinta osui Briançoniin, koska täällä lapset voivat käydä koulua ja vaimolla on paremmat edellytykset käydä töissä, Rasse kertoo. 

Rassella oli hyvät syyt kouluttautua vuoristo-oppaaksi. 

- Valinta oli loppujen lopuksi helppo. Pidän laskemisesta ja kiipeilystä. Tykkään myös jakaa oppimaani ja siitä ilosta, jonka tämä touhu minulle antaa. Vuoriin liittyy myös vahvasti seikkailun ja vapauden tunne. 

Ei havaittavia eroja 

Alpeilla vierailee noin 120 miljoonaa turistia vuosittain. Vaikka matkailuala on takavuosia vastuullisempi, aktiivisena laskijana Rassea mietyttää fluoripitoisten suksivoiteiden vuorille jättämä jalanjälki. 

- Olen aiemmin kokeillut joitakin muita ympäristölle armeliaampia voiteita, mutta nämä eivät ole erityisemmin vakuuttaneet. Nzeron suksivoiteet ovat oikeastaan ensimmäiset kokeilemani ekologiset voiteet, joista ei huomaa eroa fluoripitoisiin verrattuna. 

Rasse käyttää pääasiassa Nzero Cold Snow -voidetta, joka hänen mukaansa toimi hyvin eri olosuhteissa. Alpeilla lumen lämpötila vaihtelee suuresti huipulta laaksoihin ja päivän ajankohdasta riippuen. 

- On haasteellista löytää vaha, joka toimii koko vuorella kaikkina vuorokauden aikoina, punainen Nzero pelittää yllättävän hyvin monissa olosuhteissa, Rasse jatkaa.

Hän kertoo myös käyttävänsä paljon skinejä. Näiden haittapuolena on suksipohjien kuivuminen. Usein skinit “venyttävät” voiteen, jolloin voide pääsee kuivumaan. Lopputuloksena on ikävän tahmea suksi.  

- Nzeron voiteet osoittautuivat kuitenkin tässä todella pitkäikäisiksi. 

Rasse on vakuuttunut siitä, että ympäristöystävälliset suksivoiteet tulevat yleistymään lähitulevaisuudessa. Vaikka voiteiden ekologisuus voi isossa kuvassa tuntua pieneltä pisaralta valtameressä, hän iloitsee siitä että voi nykyään laskea rakastamiaan vuoria jättämättä myrkkyjä peräänsä.

- En oikeastaan näe mitään syytä  olla valitsematta ekologisia vaihtoehtoja, sillä ne ovat tätä nykyä vähintäänkin yhtä toimivat kuin vanhat myrkkypitoiset voiteet.